LA NOSTRA HISTÒRIA

L’origen del Comú de Particulars de la Pobla de Segur va inextricablement lligat a la història d’un molí. Un molí fariner construït fa més de dos-cents anys pel veïns de la Pobla i del que avui no en queda més que el record. 

La història d’aquell molí i de tot el que l’envoltà constitueix un episodi únic de lluita col.lectiva enfront de l’autoritat, però també un exemple de la determinació de tot un poble per mantenir i defensar unes solidaritats veïnals que començaven a trontollar. 

És aquella lluita la que faria nèixer una institució singular en el context pallarès i català, institució que permetria a tot un poble de preservar els deus drets sobre elements tant bàsics con l’aigua, la terra o la conservació del gra en farina per alimentar unes famílies que no es resignaven a ésser desposseïdes.

Edifici al 1935

L’associació neix formalment l’any 1834, però els seus inicis daten del 1820 per la voluntad de voler construir a la localitat un segon molí de farina.

L’associació neix formalment l’any 1834, però els seus inicis daten del 1820 per la voluntad de voler construir a la localitat un segon molí de farina. En destaca actualment la seva seu social, un edifici racionalista del 1935 de l’arquitecte Enric Vilanova, membre del prestigiós grup GATCPAC, com a centre de dinamització cultural, un espai d’exposicions i un petit museu on es pot visitar la maquinària del molí de farina

Edifici 2010

L’any 2012 es van realitzar les obres de reforma de la façana de l’edifici

Edifici Actualment

Estigues sempre informat/da

Exposicions, cursos, tallers, xerrades i totes les activitats que realitzem

Copyright © 2024 – Comú de Particulars. Tots els drets reservats.