Club de lectura del Comú de Particulars

Lectures 2019

Març

Lev Tolstoj “El pare Sergi” ed. Debiaix. Mallorca. 2010

Lev Tolstoj forma part dels escriptors realistes del s.XIX rus i és per a la historia de la literatura un dels seus millors escriptors de relats breus. Aquest el va escriure en la seva etapa de vellesa, però te la perfecció de qualsevol altre i totes les característiques del seu estil i forma de pensar. La força vital arrauxada en l’ésser humà necessitada d’una raó humanitarista  que tregui partit del millor de la persona. El pare Sergi és aquest personatge que contra el seu possible destí fatídic, cerca una forma autèntica de viure, encara que això el porti a viure en la marginalitat.

Abril

Marguerite Yourcenar 

Marguerite Yourcenar “Memorias de Adriano” Filla d’un aristòcrata belga va dedicar la seva vida a viatjar, a llegir, a escriure i a estimar homes i dones. La seva literatura expressa el sentiment de pèrdua profund que envolta a qui se sap passatger. Memorias de Adriano és la seva obra més famosa on es reflecteix molt bé els seus ideals de belleza i de intel·ligència

Maig

Mercè Rodoreda “Aloma”

Probablement l’escriptora més coneguda del segle XX. Va aportar a la literatura en català les corrents literàries francesa i anglesa, com Proust, Sartre o Virginia Wolf. Aloma és de l’any 1936 potser l’única obra que Roderada va salvar de la seva primera època, potser perquè parla d’un tema constant en ella, la relació entre un home i una dona.

Juny

Quim Monzó  «La magnitud de la tragèdia»

La seva literatura és una exposició crítica, a vegades desencisada, de les formes de vida modernes i urbanes. A voltes experimenta, a voltes depura el llenguatge per fer-nos fàcil i fluida la lectura. “La magnitud de la tragèdia” proposa una lectura amarga del desig, aconseguit, però destructor.