Les Lectures del Comú

Club de Lectura del Comú de Particulars

Lectures 2020-2021

imagen de josep pla

Octubre

Josep Pla  “El Quadern gris”

Tot i que va aparèixer a l’any 1966, aquest “Quadern gris” va ser escrit entre el 1918 i 1919. És un dietari del jove Pla en el moment que entra a la universitat a estudiar dret. L’any ens resulta tristament proper perquè va ser el moment en què va trastocar la vida dels barcelonins una epidèmia de grip que va ser molt luctuosa. Es considera un dels millors llibres de la literatura en català.

imagen de Martin Amis

Novembre

Martin Amis “Casa de trobades”

Aquest escriptor és un dels més importants de la literatura anglesa del XX. Escriptor, investigador, professor, crític… té, a més, el do de ser molt provocador i lluitador pels drets humans, en especial, a la Russia soviètica i contra Putin. En aquest llibre ens parla de dos germans que van tenir una història d’amor amb la mateixa dona, però, ara hi estan detinguts en un camp de concentració al Gulag soviètic
imagen de sherwood anderson

Desembre

Sherwood Anderson “Winesburg, Ohio”

Considerat un mestre del relat curt, la seva obra és un homenatge al món rural i una descripció de com es va passar a una societat industrialitzada amb tots els beneficis i les doloroses pèrdues. El llibre és una col·lecció de 22 relats curts sobre la vida d’un poble i els problemes d’un jove que ha de triar entre romandre o partir a la ciutat.

Gener

María Barbal “Mel i metzines”

En la línia de Pedra de tartera i de País íntim, aquest llibre ens retorna a la vida rural en el Pallars Sobirà. Aquesta vegada és un home i no una dona que neix a Olp i pel fet de no ser l’hereu de la casa ha de donar moltes voltes per sortir-se’n, fins i tot acabar anant a França. És la segona obra que va publicar l’autora.

Febrer

Reinaldo Arenas “Mundo alucinante”

Escriptor cubà, disident, és a dir, contrari a la política de Fidel Castro. Va patir presó i tortures, finalment va escapar als anys 80 i va viure fins a la seva mort a Nova York. Aquest llibre és molt rupturista, innovador i provocador. Es va publicar al 1969 i, per alguns crítics, represent l’inici del anomenat “realisme màgic”.

Març

Emili Bayo “La resta del món”

Lleidatà, nascut al 1961, ha publicat una desena de novel·les, algunes de sèrie negra. Aquesta és, per contra, un repte, un exercici literari que es planteja narrar una història en la que els personatges no puguin sortir d’un espai petit.

Abril

Aurora Betrana “El Marroc sensual i fanàtic”

Filla de l’escriptor Prudenci Bertrana, va ser molt progressista i feminista. Als anys 20 tenia una banda de jazz amb la que es guanyava la vida, a més, va ser escriptora amb èxit. En especial dos llibres de viatges, un a la polinèsia i aquest al Marroc dels anys 30. El que l’interessava era conèixer la situació de la dona marroquí. El llibre es va publicar a l’abril del 1936.

Maig

Juny